Alba ca Zapada

Ingrediente

Foi
3 oua
100 g zahar pudra
6 linguri ulei
3 linguri lapte
1 lingurita rasa praf de copt
1 varf de cutit sare
500 g faina

Crema
500 ml lapte
2 linguri cu varf faina
250 g margarina
275 g zahar pudra
1 lamaie

Pentru ornat:
3 linguri zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat

Cernem faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare.

Intr-un castron se amesteca laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul treptat. Se adauga peste compozitie faina, nu toata deodata, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.
Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Eu am avut tava mai mica si am copt 4 foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu sucitorul. Decupati o coala de pergament pe marimea unui dos de tava si o folositi pentru toate foile asa nu mai este nevoie sa ungem tava.
Coacem foile una cate una in cuptorul preincalzit la foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute asa ca verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.
Intre timp preparam crema, se amesteca intr-o craticioara de 1 litru faina cu laptele. Ca sa fie mai usor, am amestec faina si cateva linguri de lapte separat, intr-un cana, pana dispar cocoloasele, si apoi varsam amestecul in restul de lapte care fierbe. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute pana are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.

Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga crema din faina si lapte, dar numai dupa ce s-au racit bine altfel se va taia. Amestecam bine. Lamaia se rade pentru coaja, apoi se stoarce sucul, se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul, se gusta si ajusteaza dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi ca mine).
Pe un platou de marimea foii am asezat prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie si tot asa. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 gr–1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o putem taia fara probleme.
Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma dorita.
Acest articol a fost publicat în DULCIURI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s